Hulladéktároló edények

Tájékoztató a szabvány hulladéktároló edényekre vonatkozóan

 

Az elmúlt évek tapasztalata alapján megállapítható, hogy az edénytöréssel kapcsolatos reklamációk nagy része abból fakad, hogy nem szabvány minőségű edényt használnak az ingatlantulajdonosok. Ezért az alábbiakban tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket a szabvány hulladéktároló edényekkel kapcsolatban.

A vonatkozó jogszabály:

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Ht.) 2 § (1) bekezdés 18. pontja alapján gyűjtőedény: szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtő edényzet, hulladékgyűjtő zsák,valamint az elkülönített hulladékgyűjtés céljából üzemeltetett eszköz, berendezés. 42. § (1) * A közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében:
a) az ingatlanhasználók által a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben gyűjtött települési hulladékot az ingatlanhasználóktól összegyűjti és elszállítja (ideértve a háztartásban képződő zöldhulladék, vegyes hulladék, valamint az elkülönítetten gyűjtött hulladék összegyűjtését és elszállítását is).

A hulladékgyűjtő edényekre vonatkozó szabvány MSZ EN 840-1, -2, -3, -4, -5.
Sajnos a forgalomban lévő hulladékgyűjtő edények nem mindegyike felel meg a fenti szabványnak. A szabványtól eltérő edények általában olcsóbbak, de gyengébb minőségűek, ennek okán a hulladékgyűjtő járműbe történő gépi ürítésre nem alkalmasak. A kör keresztmetszetű, kerék nélküli edények nem szabványosak. Ezek ürítése munka- és balesetvédelmi okokból sem biztonságos. Amennyiben Ön nem a szabványnak megfelelő edényt használ, úgy az edényben keletkező esetleges sérülésért Társaságunk felelősséget nem vállal. A szabvány száma az edényen fel van tüntetve!

 

SZABVÁNY edény jellemzői:
• ürítő szerkezettel üríthetők
• anyaguk UV-, hideg-, meleg- és vegyszerálló
• csendes, tömörgumi kerekekkel van ellátva
• könnyen mozgatható

 

Szabvány hulladéktároló edény

NEM SZABVÁNY edény jellemzői:
• kör keresztmetszetű, kerék nélküli edények
• ürítő szerkezettel nem üríthető
• fémből vagy gyengébb minőségű műanyagból készülnek
• fedelük csak egy ponton illeszkedik

Nem szabvány hulladéktároló edény

 

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Olvasási beállítások