Komposztálás

A természetben a szerves anyag állandó körforgásban van: az erdőkben minden ősszel lehullnak a falevelek, s az így felhalmozódott avar fokozatosan lebomlik, humuszt képez a talajon, amely tápanyagul szolgál a tavasszal újrainduló növényi élet számára. A komposztálás gyakorlatilag ezt a természetes szervesanyag bontási folyamatot utánozza, másképpen fogalmazva az ember által irányított humuszkészítés folyamatát nevezzük komposztálásnak. A komposztálás sokféle anyag–hulladék hasznosítására alkalmas eljárás, még a nehezen bontható, magas szárazanyag tartalmú anyagokkal is megbirkózik. Viszonylag egyszerűen irányítható, szerény beruházási igénye van, és könnyen alkalmazható akár a saját kertünkben is. Végterméke a komposzt, amely egy összetett hatású anyag, a jó talaj–növény kapcsolat kialakításának fontos alkotóeleme, a szerves anyagok körforgásban tartásának alapvető eszköze.

 

A KOMPOSZTÁLÁS ELŐNYEI

 

  • Az előállított komposzt helyben hasznosul, azaz közvetlenül kertjeinkben élvezhetjük ennek kedvező hatásait, javítjuk, fenntartjuk a talajaink fizikai, biológiai állapotát, megfelelő tápanyagokkal ellátva a termesztett növényeinket; az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség tekintetében nő a kerti talajaink vízbefogadó és víztározó képessége, csökken a szárazsággal szembeni érzékenysége.
  • Nem szükséges vásárolnunk: műtrágyát, szerves trágyát, tőzeget, zacskózott virágföldet.
  • A helyben kezelt hulladéknak nem lesz további kezelési költsége. Már nem kell pénzt, energiát belefektetve másnak begyűjtenie, szállítania, kezelnie, ami jelentős környezeti terheléssel, légszennyező és üvegházhatású anyag kibocsátásával járna.

 

Amennyiben kedvet kaptak a komposztáláshoz, akkor ajánljuk figyelmükbe a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kitűnő kiadványát, amiben minden felmerülő kérdésükre választ találnak. A kiadvány megnyitásához kérem kattintsanak az alábbi címre:

A KOMPOSZT IS ÉRTÉK! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Olvasási beállítások